International Puppet - Mime Festival of Kilkis - Διεθνές Φεστιβάλ

Άρθρα

Παραστάσεις Σεμιναρίων - Εργαστηρίων

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ
  2. ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
  3. ETCETERA TEATRO
  4. ΕΥΗ ΧΑΤΖΗΜΗΤΑΚΟΥ
  5. PABLO CUEVA
  6. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μasterclass για τους συμμετέχοντες στην 7η συνάντηση των νέων Ελλήνων κουκλοπαικτών

Ο ερμηνευτής συναντά το θεατρικό αντικείμενο στη σκηνή

Διδασκαλία του Αντώνη Κουτρουμπής
Σάββατο 16/05 από τις 15:00 έως τις 19:00. Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών του Κιλκίς.
Διάρκεια: 4 ώρες

Ένα εργαστήρι εμπνευσμένο από το βασικό ερευνητικό πεδίο της ομάδας Πλεύσις όπως αναπτύσσεται στις  παραστάσεις της.
Ένα τετράωρο masterclass με επίκεντρο τη σχέση που διαμορφώνει το σώμα του ερμηνευτή – performer με τα σκηνικά αντικείμενα. Η απόσταση από τα αντικείμενα, η ποιότητα και ο ρυθμός της κίνησης του ερμηνευτή, η σημασία των αντικειμένων σε ένα έργο, η “μεταμόρφωση” τους επί σκηνής  είναι θέματα που θα αγγίξουμε σε αυτή τη συνάντηση.
Η συνάντηση απευθύνεται σε κουκλοπαίκτες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, χορευτές και σε καλλιτέχνες που αναπτύσσουν ένα προβληματισμό ως προς τη χρήση των αντικειμένων στη σκηνή.

Αντώνης Κουτρουμπής – Ομάδα Πλεύσις
Η Πλεύσις από την σύστασή της (1996) κινείται στο χώρο του σωματικού θεάτρου αναπτύσσοντας μια ιδιότυπη γλώσσα θεάματος η οποία προκύπτει μέσα από το συνδυασμό θεάτρου, σύγχρονου χορού και μιμικής. Οι παραστάσεις στηρίζονται στη σωματική εκφραστικότητα των ερμηνευτών, στο πολυμορφικό σκηνικό χώρο που κατά περίσταση διαμορφώνεται και στο θέατρο αντικειμένων ως βασικό ερευνητικό πεδίο της ομάδας.
Με σταθερή παρουσία στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα η Πλεύσις εκφράζει ένα διαρκή προβληματισμό και μία αναζήτηση γύρω από την γλώσσα του σώματος.
Από το 2004 ως σήμερα παραγωγές της ταξιδεύουν σε φεστιβάλ του εξωτερικού αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ για εκπαιδευτικούς

υπεύθυνος εργαστηρίου: Στάθης Μαρκόπουλος, Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!

"ΚΟΥΚΛΟ-ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Πρακτικές εφαρμογές τεχνικών κούκλας με και για τους μαθητές"

18, 19, 20 & 21/05, 15:00 με 19:00.
Στην Πολ. Εταιρία Εκπαιδευτικών Κιλκίς.
διάρκεια:  16 ώρες
αριθμός συμμετεχόντων: 15

θεματολογία – αντικείμενο:
Σεμινάριο πάνω στη χρήση τεχνικών κουκλοθεάτρου για την υλοποίηση δρώμενων στο σχολικό περιβάλλον, είτε στο πλαίσιο εκδηλώσεων (εορτών κλπ), είτε πρότζεκτ με τους μαθητές στο διδακτικό πλαίσιο μαθήματος.
Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν σε μικρές ομάδες και θα σχεδιάσουν- κατασκευάσουν-παρουσιάσουν σκέτς παραστάσεων χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές τεχνικές εύκολα εφαρμόσιμες και ταυτόχρονα δυναμικές στην παρουσίαση θεματικών και θεαματικών ζητούμενων.
Οι τεχνικές που προτείνω να χρησιμοποιήσουμε είναι: επίπεδες μαριονέτες, γιγαντόκουκλες και μεγάλες επίπεδες φιγούρες άμεσου χειρισμού, επιτραπέζιες κούκλες από αφρολέξ και μάπετ από αφρολέξ. Γενικά μπορούμε με τα ίδια υλικά να επεκταθούμε και σε άλλες μορφές, αλλά αυτό μπορεί να καθοριστεί από την ομάδα επιτόπου.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία.

Ο κουκλοπαίκτης, Στάθης Μαρκόπουλος
Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Κουκλοθεάτρου και Εναλλακτικού Θεάτρου της Πράγας (ALD-DAMU), μαθήτευσε στο εργαστήριο και στις παραστάσεις δρόμου  του θιάσου Marionetas del Matadero και έχει παρακολουθήσει διάφορα εργαστήρια (Faulty Optic, Improbable Theatre, M. Khussid, M. Meschke, B. Loungov κ.α.). Από το 1992, οπότε γεννιέται το Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!, δουλεύει επαγγελματικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό με  δικές του παραγωγές καθώς και σε συνεργασία με άλλους θιάσους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Διδάσκει σε εργαστήρια για  επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ασχολείται με σχετικές εκδόσεις και είναι ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου της Διεθνούς Ένωσης Κούκλας. (περισσότερα στην ιστοσελίδα: www.ayusaya.com

Σεμινάριο για τους συμμετέχοντες στην 7η συνάντηση των νέων Ελλήνων κουκλοπαικτών

“Keys of Puppet theatre“
Διδασκαλία του Enrique Lanz & Yanisbel Martinez. Etcetera Teatro
15 & 18/05 από τις 09:00 έως τις 13:00.
16/05 από τις 15:00 έως τις 19:00. Στην Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών του Κιλκίς.
Διάρκεια: 12 ώρες

Το κουκλοθέατρο είναι μια αρχαία τέχνη που συναντάται σε όλο τον κόσμο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ιστορικά λαϊκή και δημοφιλής, η μαριονέτα κατέκτησε τον πνευματικό κόσμο και ήταν η κινητήρια δύναμη για πολλές εμπειρίες της καλλιτεχνικής avant-garde και της σκηνικής ανανέωσης του θεάτρου του εικοστού αιώνα. Τις τελευταίες δεκαετίες, το κουκλοθέατρο έχει βιώσει μια έκρηξη. Κερδίζει έδαφος σε φεστιβάλ, εκδόσεις, στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στον προγραμματισμό των μεγάλων θεάτρων.

Τέχνη - επάγγελμα , χειροτεχνία -τεχνολογία, ζωή και θάνατος, είναι λέξεις που περιβάλλουν τον ορισμό του, σε μια εποχή κατά την οποία έχει μια ισχυρή παρουσία στο χώρο των παραστατικών τεχνών. Αυτό το πρακτικό και θεωρητικό μάθημα, έχει στόχο αφ’ ενός να φέρει κοντά μας το συναρπαστικό κόσμο του κουκλοθέατρου σε όλο τον πλούτο και την ποικιλία του και αφ’ετέρου να μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί και πώς χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν οι μαριονέτες σε μια σκηνική πρόταση.
Το μάθημα αυτό θα παρουσιάσει τις διαφορετικές παραδόσεις του κουκλοθέατρου από όλο τον κόσμο και τις βασικές τεχνικές χειρισμού, καθώς και των νέων τάσεων της σύγχρονης δημιουργίας.
Το σύνολο των περιεχομένων του σεμιναρίου, θα βοηθήσει σε μια καλύτερη εκτίμηση αυτού του θεατρικού είδους.

ETCETERA TEATRO

Ο κουκλο - θίασος “Etcetera” από την Γρανάδα, με τον σκηνοθέτη του,  Enrique Lanz, έχει τριάντα τρία χρόνια εμπειρίας στον τομέα της θεατρικής δημιουργίας. Πέρα από τη δημιουργία παραστάσεων, ο θίασος “Etcetera” έχει επίσης το καθήκον της μελέτης και διάδοσης του κουκλοθεάτρου. Με την προοπτική αυτή, έχει επιμεληθεί και έχει σχεδιάσει, πολλές εκθέσεις σχετικές με το θέμα και έχει συμμετάσχει σε διάφορα δημοσιεύματα ενώ έδωσε μαθήματα καθώς και διαλέξεις. Από το 2009 εργάζεται για τη δημιουργία μιας τράπεζας οπτικοακουστικού και πληροφοριακού υλικού σχετικά με τις παραδόσεις του κουκλοθέατρου σε όλο τον κόσμο.

Έχει συνεργαστεί με διαφορετικούς επιστημονικούς φορείς και ερευνητικά ιδρύματα στην Ισπανία, Καραϊβική και Νότια Αμερική.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ για νηπιαγωγούς με την Εύη Χατζημητάκου

«Κουκλοθεατρικές δράσεις στο Νηπιαγωγείο»
12 ΩΡΕΣ
Στις 15, 16 & 17/05
Από τις 15:00 έως τις 19:00
Στην Αυστροελληνική Καπναποθήκη.
Αριθμός συμμετεχόντων : 20 άτομα

Μια μικρή περίληψη του περιεχομένου:
Στο σεμινάριο αυτό θα δουλέψουμε τις βασικές αρχές που διέπουν την εμψύχωση της κούκλας και του αντικειμένου μέσα από κουκλοθεατρικές τεχνικές, αυτοσχεδιασμούς και ασκήσεις σκηνικής παρουσίας.
Ο εκπαιδευτικός μέσα στη τάξη μπορεί να εφαρμόσει τεχνικές κουκλοθεάτρου με την μόνιμη κούκλα της τάξης του ή «επισκέπτες» κούκλες και αντικείμενα. Με λίγα σκηνικά αντικείμενα ή και χωρίς αυτά μπορεί να «στήσει» μαζί με την κούκλα μικρές αυτοσχέδιες ή οργανωμένες δράσεις εμπλέκοντας τα παιδιά σε εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές διαδικασίες.
Η κούκλα ανήκει στον κόσμο του θεάτρου, γι αυτό χρειάζεται να σεβαστούμε την ιδιαιτερότητα της τέχνης του κουκλοθεάτρου και του θεάτρου γνωρίζοντας χρήσιμους κώδικες του για να δούμε την κούκλα «να ξυπνάει» στο χέρι μας.

Βιογραφικό Εύης Χατζημητάκου
Η Εύη Χατζημητάκου είναι απόφοιτη της Σχ. Νηπιαγωγών Θες/νίκης , του Διδασκαλείου Τ.Ε.Π.Α.Ε Θεσσαλονίκης και της σχολής Σωματικού Θεάτρου και Μιμικής του Desmond Jones στο Λονδίνο. Εκεί, στο Little Angel Marionette Theatre, μαθήτευσε με την Jane Eve και την Joyce Wren χειρισμό και σκηνοθεσία κούκλας.Σπούδασε πιάνο ,θεωρητικά μουσικής και μουσικοπαιδαγωγικά .Δίδαξε σωματικό θέατρο στη Δραματική Σχολή «Αρχή» της Ν.Καρρά και κουκλοθέατρο σε εργαστήρια και σεμινάρια για ενήλικες και παιδιά. Με την κουκλοποιό Εύα Χειλαδάκη σχημάτισαν, το 1997, την ομάδα κουκλοθέατρου «Κόρες Μερικλέ». Συνεργάζεται με φορείς και ιδιώτες ως κινησιολόγος, performer και μίμος (Μίμα Φιλομίλα), ηθοποιός , κουκλοπαίχτρια, σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός.

Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

“Μαθαίνουμε από τα συναισθήματά μας”.
“Συναίσθημα: αποκαθιστώντας τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο, με τον εαυτό και τον Άλλο”
με τον Pablo Cueva σε συνεργασία με τους Koldo Vio & Μάρθα Κατσαρίδου.

Για 25 άτομα μάξιμουμ
Διάρκεια: 12 ωρών
Στην Πολ. Εταιρεία εκπαιδευτικών του Κιλκίς.

Εκπαίδευση στα Συναισθήματα: Μια θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση
Στο συγκεκριμένο τριήμερο εργαστήριο θα επιχειρήσουμε να διερευνήσουμε την αξία της συναισθηματικής έκφρασης. Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες κοινωνικές απαιτήσεις και ο εντατικός ρυθμός ζωής δεν επιτρέπουν στον σημερινό πολίτη να ασχοληθεί με το συναίσθημα και να επενδύσει σε αυτό, να κατανοήσει τον εαυτό του και τον άλλον και να μπορέσει να επικοινωνήσει σε πλαίσιο αλληλεγγύης. Τόσο στις κοινωνικές συναναστροφές όσο και στις εργασιακές σχέσεις το συναίσθημα εγκλωβίζεται. Το αποτέλεσμα είναι η καταπίεση, η αδιαφορία ή και η βία.
Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου είναι να εμβαθύνουμε στον ολοκληρωμένο άνθρωπο που όχι μόνο σκέφτεται και δρα, αλλά και που ταυτόχρονα νιώθει, που συγκινείται και εκφράζεται, που δρα μαζί με τους άλλους και μπορεί να μπαίνει στη θέση τους. Όχημα για την ενδυνάμωση του συναισθηματικού κόσμου των ατόμων θα αποτελέσει η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος, επιλεγμένες τεχνικές κοινωνικού θεάτρου καθώς και άλλες βιωματικές πρακτικές, προκειμένου οι συμμετέχοντες να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον Άλλο και να προσπαθήσουν να διερευνήσουν την αξία της συναισθηματικής έκφρασης.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, εμψυχωτές ομάδων, φοιτητές συναφών αντικειμένων και όσους ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση στα συναισθήματα.

Pablo Cueva. Πτυχίο στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Deusto (Μπιλμπάο, 1990). Master στην θεραπεία συμπεριφοράς από την Ομάδας Luria (Μαδρίτη, 1996). Μεταπτυχιακό στη Θετική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Jaume I (Καστεγιόν, 2015). Είναι Διευθυντής του κέντρο Συμβουλευτικής  Ψυχολογίας “PoziKtiBa”. Διευθυντής του Κέντρου Κλινικής και ΠροληπτικήςΨυχολογίας Urbegi (1996-2005). Σύμβουλος και εκπαιδευτής σε θεματικές που σχετίζονται με τα συναισθήματα. Συντονιστής  του Δικτύου “Entrenando Emociones”(2011-σήμερα). Πρόεδρος του Συλλόγου « Κοινοπραξία για την Συναισθηματική Νοημοσύνη" (03/ 2014-σήμερα). Γραμματέας της Προεδρίας της ONCE Euskadi (Ισπανικό Ίδρυμα Τυφλών) (10/ 2001 - 02/2015). Καθηγητής στο Ισπανικό Ίδρυμα Τυφλών και στο Ινστιτούτο Σπουδών για το ελεύθερο χρόνο του Πανεπιστημίου του Deusto.

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα στην Α/ βάθμια & Β/βάθμια Εκπαίδευση

«Και με συναίσθημα… μπορώ

Από 18 έως 22 Μαΐου σε σχολικό ωράριο και μέσα στις σχολικές αίθουσες 
Α. Σε μαθητές Δ΄, Ε΄ & Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου
Β. Σε μαθητές Γυμνασίου & Λυκείου.
Διάρκεια προγράμματος: 2 διδακτικές ώρες.

Στο συγκεκριμένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα οι συμμετέχοντες καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μεγάλων διαστάσεων, ένα παιχνίδι βασισμένο σε ένα χάρτη συναισθημάτων. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι μαθητές σε ομάδες θα περάσουν από διάφορες δοκιμασίες και συναισθήματα, θα υποδυθούν ρόλους, θα λύσουν μυστήρια, θα κατασκευάσουν δικές τους δημιουργίες. Μέσα από τον χάρτη των συναισθημάτων, βασικός στόχος είναι οι συμμετέχοντες να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα, να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τον Άλλο και να προσπαθήσουν να διερευνήσουν την αξία της συναισθηματικής έκφρασης.
Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί σε δύο διαφορετικές εκδοχές, ώστε να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται στην ηλικιακή κλίμακα των συμμετεχόντων.

Πιο συγκεκριμένα απευθύνεται:

Εμψυχωτές για τα γυμνάσια και λύκεια: Τίμος Κεχαγιάς και Koldo Vio.

Εμψυχωτές για τα δημοτικά σχολεία: Μάρθα Κατσαρίδου και Μαρία Φράγκου.

Developed By Worldwideweb | Kilkis Festival. All rights reserved.

Top Desktop version